Home

Zolder duurzaam isoleren

Stappenplan zolder isolatie

Om je zolder te isoleren zijn er een aantal stappen die handig zijn om te volgen. Hieronder geef ik een overzicht die voor mij werkbaar is. Isoleren vergt wat inzicht in wat je wil bereiken met de isolatie. Simpelweg isoleren kan met elk willekeurig isolered product. Wil je gaan voor een hogere isolatiewaarde en kosten besparen dan kan ik je daar een aantal opties voor geven. Ik wil hier graag een vrijblijvend gesprek met je aan gaan. Welke optie is vaak afhankelijk van de bouw van je huis en je eigen wensen en natuurlijk het besteedbaar budget.

  1. Het opnemen van het werk. Dit is bij elk soort huis weer anders. Ik vind het fijn om dit samen met jou door te nemen wat de opties zijn. En dat zijn er best wel een boel. Zelf gebruik ik geen minerale wollen. Niet alleen omdat ik het werken hiermee heel vervelend vind. Maar ook de isolatie waarde valt tegen. Het is wel heel goedkoop en snel te verwerken.
  2. Isolatie kiezen en bestellen. Hierbij hou ik doorgaans rekening met 4 weken levertijd.
  3. Het leegmaken van de zolder. Dit is best nog een hele klus. Immers worden de meeste zolders gebruikt voor het opbergen van spullen die je niet of nauwelijks gebruikt. Om goed te kunnen werken en de nodige ruimte te hebben om dit te kunnen doen is het wel heel belangrijk. Ik heb zelf dit een keer gedaan waarbij ik alles van de ene kant naar de andere kant verplaatste maar dat is niet handig. Alles zit onder het stof. Je kunt je spullen niet kwijt. En je moet eerst de ene helft afmaken. Doe je dat niet dan blijf je steeds je spullen verplaatsen en dat kost je heel veel tijd.
  4. Als de zolder helemaal leeg is ga ik de zolder strippen. Alles word verwijderd zodat alleen nog de balken en dakbeschot zichtbaar is. Ik ga er even vanuit dat er dakbeschot aanwezig is. Anders wordt het een wat ander verhaal. Dit is meestal een behoorlijk stoffig klusje. Ik maak zelf alles zo klein mogelijk en dan gaat het de afval container in.
  5. De zolderruimte is nu helemaal leeg en gestript. Nu is het tijd om de kieren te dichten. Bij oude huizen zorgt de constructie van de woning nogal eens voor moeilijkheden. Vaak is het volledig tochtdicht maken van een oude zolder vaak niet goed mogelijk. Tenzij je er hele dure producten voor gaat gebruiken. Ik vraag me dan wel af hoeveel voordeel je dat gaat opleveren t.o.v. accepteren dat je zolder voor 80-90% tochtdicht is. De meeste kieren zitten tussen aansluiting dakbeschot met de muren. Dan heb je al heel wat te pakken. In veel gevallen zitten hier kieren tussen de 5 en 20mm.
  6. Als alles zoveel mogelijk is dichtgemaakt gaan we alles weer opbouwen. Afhankelijk van de keuze van isolatie en merk is het in 1 keer afgewerkt of moet er na de isolatie nog een afwerkplaat worden geplaatst. In het geval van mijn eigen huis was het plaatsen van een kant en klaar isolatie pakket met afwerking niet mogelijk omdat ik dit met mijn dakkapel niet kon verweren. Simpelweg omdat dan mijn ramen niet meer open konden. En de balken niet zo mooi zaten. En ook ligt het aan het budget wat je wil besteden.
  7. Bij kant en klare isolatie pakketten is het dan klaar. Bij niet kant en klare isolatie gaan we nog even door. Allereerst regelwerk plaatsen. Dit is afhankelijk van de te plaatsen eind plaat. Ook hierin zijn diverse keuzes mogelijk. Alles afhankelijk van budget en wensen van afwerking. Veelal word er een gipsplaat gebruikt. Deze dient dan nog nagewerkt te worden. Ook zijn er kant en klare platen. Deze zijn na het plaatsen klaar. Enkel nog plinten plaatsen en alles is netjes afgewerkt.
  8. De zolder opruimen. Er is vaak nog materiaal over. Dit omdat er altijd iets mis kan gaan bij plaatsen of ik toch iets ben tegengekomen wat anders dient te worden opgelost.
  9. De zolder wordt schoon opgeleverd en je zit er warmpjes bij voor de koude wintermaanden.
  10. Alle spullen kunnen weer teruggeplaatst worden.

Zie ook het artikel Van hooizolder tot duurzaam geïsoleerd appartement.

Copyright © 2019 VE7

Algemene voorwaarden vE7