Home

Duurzame Rubberwood trap plaatsen

Ik zal bij dit verhaal wat verder ingaan op het plaatsen van een trap. Dit heb ik al even aangehaald in artikel Van hooizolder tot appartement. In dit artikel staan ook de nodige foto's om een beter beeld te krijgen.

 Hierbij moest alles nog voorbereid worden om een trap te kunnen plaatsen. Er was enkel een leuk op een andere locatie. En de locatie die geschikt was, was dicht. Dit betekend een doorbraak door de verdiepingsvloer. Om dit gat van ongeveer 3m bij 1m op te vangen was een aantal zware balken nodig. Als second opinion heb ik hiervoor een constructeur uitgenodigd om even een kijkje te komen nemen.

De eerste stap is om het gat te zagen. Enkel de vloer heb ik open gezaagd zodat ik de draagbalken goed kon zien en ik er goed bij kon. Daarna heb ik de balken buiten op maat gezaagd en op zijn plek gebracht. Ze zijn zowel gelijmd als geschroefd. Het lijmen was op advies van de constructeur. Hierdoor onstaat er namelijk een homogene verbinding met de bestaande balk. Waardoor deze een grote hoeveelheid kracht aankan. Vervolgens zware schroeven zig zag gewijs geplaatst om alle delen goed aan te kunnen trekken. 

Inmiddels is er ruimte om de bestaande draagbalken te ondersteunen. De laatste balk die geplaatst moet worden ligt al klaar. Zodra de bestaande balken goed ondersteund zijn kunnen ze worden doorgezaagd. Omdat het een hooizolder betreft en dus veel gewicht moet dragen waren de balken om de ca. 450-500mm geplaatst. En natuurlijk zaten ze niet allemaal netjes op dezelfde afstand. 

Nu al de bestaande balken doorgezaagd zijn kan de nieuwe balk worden geplaatst. Hiervoor heb ik een aantal hulpstukken gemaakt waar de balk op kon rusten. Dat scheeld een hoop tilwerk. Want wat is zo'n balk zwaar. 

Als deze op hoogte is kan er gelijmd worden. Daarna kan de balk geplaatst worden en geschroefd. De kopse kanten zijn met raveeldragers haaks op de andere nieuwe balken gemonteerd. Hierdoor word het een stevig geheel. Eigenlijk maak je dus een vierkant kozijn waarin een gat zit om de trap te kunnen plaatsen. 

Nu is het een stevig geheel die geschikt is om een trap in te kunnen plaatsen. De uitdaging hier was de afmetingen die niet meer verkrijgbaar zijn en dat er op verschillende afstanden tot elkaar balken zijn geplaatst. Ik wil dat de constructie op zijn minst even sterk is. En als de balken allemaal de zelfde afmeting zouden hebben zou het geheel meer op elkaar afgestemd kunnen worden. Dan lijkt het op de kleur na of het altijd zo geweest was. En dat vind ikzelf net iets mooier. 

 

De trap plaatsen. Ruimte en gewicht blijken de grootste uitdagingen. De trap word geleverd en je ziet meteen dat de trapboom het langste stuk is en niet in de ruimte past. Doordat er een deuropening is steekt de trapboom nog een flink stuk de stal in. Dit word dus rechtop bouwen. Dit is goed te doen voor de eerste paar treden. Daarna kun je er al snel niet gemakkelijk bij. De hoogte van deze ruimte is namelijk ruim 3m.

En de veiligheid hierbij moet je zeker niet uit het ook verliezen. Ik heb aan de trapboom een zware band bevestigd welke aan een constructiebalk van het plafond op zolder bevestigd is. Je wil niet tijdens het werk dat alles gaat verschuiven. Een takel had hier achteraf beter op zijn plek geweest. Hiermee kun je gemakkelijker de hoogte bepalen. En laten vieren gaat veiliger.

De ouderwetse hoge schragen boden hier uitkomst om op hoogte te werken. En om overal tussen te komen. 

Uiteindelijk als alle tredes geplaatst zijn is het tijd om de 2de trapboom te plaatsen. De korte. Met klemmen worden de 2 trapbomen naar elkaar toe geklemd, met de tredes ertussen. Vervolgens worden zware schroeven gebruikt om het geheel goed vast te zetten. Het is overigens ook mogelijk om het geheel te lijmen. Dit heeft echter wel extra tijd nodig om uit te harden voordat de trap beloopbaar is. En zijn er ook veel meer klemmen nodig. Het voordeel van lijmen is dat je geen schroeven ziet en dat de trap minder kraakt.

En als alles 1 geheel is, laat ik de trap langzaam op zijn plek zakken. Met de nodige ondersteuningen. Vervolgens meten, meten en nog eens meten zodat de trap perfect staat. Hij staat nu boven vast en aan de vloer verankerd. Verder loopt de trap vrij van de muur. Het is namelijk een wens van de klant om de muur nog na te isoleren en dus is ruimte hiervoor vereist.

En daar staat hij dan. Het lijkt of het altijd zo is geweest of zo heeft gehoord. Maar de Rubberwood trap staat. Een prachtige bleke kleur (iets lichter dan vurenhout) steeks af tegen de donker wordende oude bestaande balken. En om eerlijk te zijn doet het eer aan om een mooie hardhouten trap te plaatsen in een boerderij uit 1910.

Copyright © 2019 VE7

Algemene voorwaarden vE7