Lassen
Lassen
Een prachtig ambacht. Lassen is het verbinden van twee materialen tot één geheel, dit wordt gedaan door middel van het smelten van materialen onder invloed van hoge temperaturen. Het materiaal wordt op de verbindingsplaats in vloeibare toestand gebracht, waarna er materiaal, met meestal dezelfde samenstelling, wordt samengevoegd. Waarbij er continuïteit ontstaat tussen de te verbinden delen. Anders dan bij het solderen, smelt bij lassen ook het materiaal van het werkstuk, dus niet alleen het toevoegmateriaal.
Het is allemaal jaren geleden met een omscholing begonnen. Ik wilde met mijn handen werken en iets creëren. Bij de opleiding van het NIL heb ik diverse opleidings niveau's behaald. Later heb ik deze tijdens mijn werkzaamheden aangevuld.
Jarenlang heb ik deze ambacht met veel plezier gedaan. De eerste jaren bij Heerema in Vlissingen en later nog enige tijd bij Heerema in Zwijndrecht. Ik heb gewerkt met verschillende lasprocessen aan diverse materialen. Met name Off shore constructie & piping. Voor deze werkzaamheden waren Lloyd's certificaten verplicht. Voor het lassen van de constructies en voor de piping onderdelen. Allemaal Lloyd's 6G certificaten. Het betekend dat ik mijn werkzaamheden moest uit kunnen voeren in moeilijke posities onder het strenge Lloyd's keurmerk. Door deze certificering wordt het werk voorzien van een belangrijke kwaliteitsborging.
Met lassen creëer je echt iets. Je ziet voor je ogen een verandering en dat maakt het voor mij heel tastbaar. Zodra ik mijn laskap opzetten en begon met lassen was alleen ik en mijn werkstuk er. Volledig afgesloten. Geen afleiding van beelden. Enkel harde geluiden konden doordringen. En door een lasruitje zie je ook bijna niets, tenzij je begint met lassen. Noodzakelijk om je ogen goed te beschermen.
De onderstaande lasprocessen heb ik zelf uitgevoerd en tevens een beetje uitleg:
- BMBE-lassen (SMAW)(proces nummer 111).
BMBE is de afkorting van booglassen met beklede elektrode. Proces nummer 111. Deze veelgebruikte lasmethode is een elektrisch lasproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrode die afsmelt. De kern van de elektrode bestaat uit een metalen draad. Deze metalen draad geleidt stroom. Ook wordt de metalen draad gebruikt als toevoegmateriaal.
Je hebt bij deze methode geen beschermgas nodig. Je kunt er daardoor ook goed buiten mee lassen. Het is een geliefde lasmethode bij doe-het-zelvers, maar het wordt ook veel professioneel gebruikt bij kleine maatwerk-klussen.
Dit lasproces wordt o.a. gebruikt in de machinebouw, scheepsbouw, bruggenbouw, offshore en wordt met name buiten en bij reparatiewerkzaamheden veel toegepast.
- MIG/ MAG-lassen (FCAW/GMAW)(proces nummer 13.).
Bij het MIG/MAG lasproces wordt tijdens het lassen continu mechanisch een draad aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. De draad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en doet dienst als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG lassen wordt inert gas gebruikt (bv. argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium). Bij MAG lassen wordt een actief gas gebruikt. (bv. Koolstofdioxide, CO2).
Bij MIG/MAG wordt een constante spanning gebruikt in tegenstelling tot TIG-lassen, waar een constante stroom wordt gebruikt.
- TIG-lassen (proces nummer 141).
TIG-lassen behoort, net als MIG/MAG lassen en BMBE-lassen, tot het elektrisch booglassen. Het is een lasproces waarbij een zeer hoge kwaliteit van laswerk kan worden bereikt, mits de lasser voldoende vaardigheid heeft. TIG staat voor Tungsten Inert Gas en wordt ook wel GTAW (Gas Tungsten Arc Welding) genoemd. Tungsten is de Engelse benaming voor de Nederlandse term wolfraam.
Wil je dat ik dit prachtige ambacht ook bij jou kom uitoefenen. Je kan mij bereiken via de mail: of appen of bellen naar: 06 23669343. Dan kunnen wij de mogelijkheden bespreken.