Duurzaam

Wat is nu écht duurzaam leven?

Duurzaamheid. Wat betekent dat woord eigenlijk? En wanneer ben je duurzaam bezig?

Volgens de van Dale betekend het  iets wat lang aanhoud. Of van lange duur is.

En wanneer ben je als persoon bezig?  Is dat  als je een dak vol zonnepanelen en een elektrische auto hebt? Of kun je veel beter plantaardig gaan eten om jezelf als duurzaam te mogen bestempelen?

Kortom: wat is nu écht belangrijk als je duurzaam wilt leven?

 

Als je nog nooit van het woord ‘duurzaamheid’ gehoord hebt, ben je vast een tijdje in de wildernis geweest: je kunt simpelweg niet meer om de term heen. Duurzaamheid is overal. Ook in de politiek wordt steeds meer aandacht besteed aan het onderwerp.

Duurzaamheid is een belangrijk item.

 

Een duurzame definitie

Natuurlijk is het lastig te bepalen wanneer een land, of zelfs persoon, duurzaam is. Iedereen verstaat iets anders onder de het relatief vage begrip. Voor de één is duurzaam leven kiezen voor kwaliteitsproducten en investeren in nieuwe energie en voor de ander is duurzaamheid pas bereikt als er geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt.

De Verenigde Naties heeft het in het  zo geformuleerd: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. 

 

Ontspullen voor een duurzamer dagelijks leven

Thuis zuiniger met water, elektriciteit en voedsel omgaan is een goede manier om significante duurzame stappen te zetten. Maar waar begin je, en waar leg je de focus op?

Je kunt het beste kijken wat de totale milieubelasting van ons consumptiepatroon is. En je daarbij aanpassen om dit te verbeteren.

Hierbij wordt gekeken naar de hele productieketen, dus ook de ‘niet zichtbare gevolgen’ zoals productie en transport. Uit een onderzoek blijken spullen de grootste impact te hebben in ons dagelijks leven. De gemiddelde Nederlander zorgt namelijk voor de volgende impact top-10:

  1. Spullen 
  2. Vlees consumptie
  3. Wonen
  4. Auto 
  5. Voeding: plantaardig eten, vis en drinken 
  6. Vliegen 
  7. Kleding en textiel 
  8. Zuivel en eieren 
  9. Kraanwater
  10. OV

  

De extra stap

Met goede keuzes op het gebied van vervoer, eten en spullen kun je dus al veel verschil maken, maar voor een duurzame toekomst is nog veel meer nodig. Over twintig jaar is wellicht het aardgas op en dus moeten we nu een omslag worden gemaakt om niet afhankelijk te worden van andere landen. 

Het is blijkbaar mogelijk om binnen twintig jaar over te schakelen op een volledig duurzame energievoorziening. Nederlanders gebruiken in huis veel meer gas (vooral voor verwarming) dan elektriciteit, dus minder verwarmen door beter te isoleren lijkt een eerste logische stap. Als we echter volledig zonder aardgas willen leven, moeten we over alternatieven voor gas gaan nadenken en overstappen op duurzame elektriciteit.

Zonnepanelen en windenergie zijn hiervoor een mogelijke oplossing, maar de financiële drempel om je huis te verbouwen is nog hoog. De kosten per gemiddelde woning voor het energieneutraal maken zijn rond de 35.000 euro, wat in 15 tot 20 jaar wordt terugverdiend (als je normaal voor gas en elektra tweehonderd euro per maand betaalt). En ik vraag me daarbij af of dit bedrag wel realistisch is. Afhankelijk van de leeftijd van de woning kan dit aardig oplopen. Investeren in schone energie is dus nodig om een duurzame toekomst tegemoet te gaan, volgens Milieucentraal is het zelfs één van de belangrijkste 'Klimaatklappers', maar wel een actie waar je in moet investeren. Dit is dus niet voor iedereen zomaar een optie.

Het hele plaatje

Met minder spullen, een energieneutraal huis en een dieet zonder vlees kun je dus met een gerust hart zeggen dat je duurzaam bezig bent. Maar wat hebben al deze acties voor zin als de industrie niet meeverandert? Kun je je nog wel duurzaam noemen als je in een onduurzame industrie werkt? 63% van de totale CO2- en methaanuitstoot tussen 1751 en 2010 werd veroorzaakt door slechts negentig entiteiten. Hiervan waren 56 veroorzakers gasbedrijven en 37 kolenproducenten. Ik ben er tijdens mijn isolatie werkzaamheden achter gekomen dat alle producenten bezig zijn om overschot aan isolatiemateriaal in te zamelen. Helaas is dat op dit moment nog niet het geval. Dit gebeurd volgens deze producenten nog enkel bij grote projecten.

Veruit het grootste deel van de door deze bedrijven geproduceerde energie wordt gebruikt voor de industrie, omdat zij energie als grondstof gebruiken. Deze industrie houdt zich tegelijkertijd ook bezig met het produceren van spullen voor jóu als consument. Indirect ben je, met jouw consumptiegedrag, dus ook hier weer verantwoordelijk voor.

Terwijl de aandacht voor duurzaamheid bij consumenten is gestegen, 56% van de consumenten willen dat bedrijven helpen bij het maken van duurzame of bewuste keuzes, is de mate waarin bedrijven bezig zijn met duurzaam ondernemen in de beleving van consumenten niet veranderd. Toch zijn er ook in het bedrijfsleven al normen en richtlijnen.  zoals bv. de  ISO. Veel bedrijven vindt ook dat een onderneming de plicht heeft om na te denken over de impact op het milieu en de samenleving.

Kortom: steeds meer mensen, bedrijven én de politiek zijn met duurzaamheid bezig, maar ieder op een andere manier. Misschien is er wel geen 'ultiem' level van duurzaamheid, maar moeten we gewoon allemaal íets doen. Hoe klein je stapjes ook zijn, ook al begin je met het opruimen van je kledingkast, samen leiden ze gegarandeerd tot een betere wereld.

Copyright © 2019 VE7

Algemene voorwaarden vE7